Vill du skaffa ett husdjur? Tänk då på dessa saker

Att skaffa husdjur är något av det roligaste du kan göra. Husdjur är inte bara extra sällskap. De är dessutom otroligt fascinerande och underhållande på många sätt. Man kan lära sig mycket av att skaffa sig ett husdjur. Men husdjursägandet kommer även med en hel del ansvar. Skulle du vilja ha sällskap av ett husdjur? Då ska du tänka på följande saker.

Vart kan man hitta husdjur?

Du kan hitta djur till salu lite överallt. Det vanligaste sättet att skaffa sig ett husdjur är genom en uppfödare, en djurbutik eller genom privatannonser på olika djursajter. Det finns husdjur till salu hela tiden, så att hitta ett djur är inte alls speciellt svårt. Om du vill ha ett lite mer sällsynt husdjur, kan det dock ta lite längre tid att hitta precis det du vill ha.

Om du vill köpa ett djur av en känd uppfödare ska du vara beredd på att stå i kö för att kunna få ett djur. Detta gäller speciellt för dig som vill ha en hundvalp eller kattunge med stamtavla.

Köp endast av seriösa säljare

När du ska välja ut ditt husdjur, ska du helst se till att välja en seriös säljare. Många djuraffärer har inte nog med kunskap om de djur som de säljer, och kan därför inte ge dig alla nödvändiga råd. Detta är dock något som vissa djuraffärer försöker bli duktigare på.

Om du vill köpa ditt husdjur hos en uppfödare, ska du alltid be om att få se föräldradjuren. Detta gäller speciellt för djur som till exempel hundar och katter. Genom att titta på föräldradjuren kan du lättare se om allt är som det ska. Verkar de stressiga, aggressiva eller sjuka ska du undvika att köpa djur hos just den uppfödaren.

Om du letar efter husdjur bland privatannonser på nätet, ska du även där vara lite försiktig. Det döljer sig många oseriösa säljare och köpare online. Vissa sajter kontrollerar alltid användarprofilerna innan annonserna läggs upp. Detta görs för att sålla bort eventuella oseriösa profiler och annonser.

Adoptera vs köpa privat eller i butik

Det kan vara värt att överväga adoption i stället för att köpa ett djur hos en uppfödare eller hos en privatperson som vill sälja sitt djur vidare. Det finns allt för många hemlösa djur på landets olika djurhem. Om du har möjligheten att adoptera ett djur från ett av dessa, är det alltid en bra idé. Självklart ska du inte adoptera vilket djur som helst. Adoptera bara ett djur om du tror att det skulle passa bra i ditt hem och i din familj.

Det finns såklart fördelar med att köpa ett djur hos en uppfödare eller i en butik. I de flesta fall är dessa djur yngre än de djur du hittar på djurhemmen. Det betyder att de inte har hunnit flytta runt lika mycket under sina liv. Yngre djur har ofta lättare att präglas på sin ägare och lära sig nya saker.

Det finns för och nackdelar med alla alternativen. Välj det alternativ som passar dig och djuret bäst. Det är viktigt att det blir rätt för både dig och djuret.