Skydda barnen mot farliga strålar från solen med UV-kläder

UV-kläder har fått större erkännande på senare tid och anses vara ett betydligt bättre alternativ än vanliga badkläder för att skydda sig mot solen.

I och med att fenomenet är relativt nytt så kan ibland kännas osäkert innan man väljer att göra ett köp av denna sortens kläder. Är det värt priset att köpa just UV-kläder och vad är egentligen skillnaden, som i detta fallet är tätheten på tyget.

Faktum är att det är stor skillnad på UV-kläder och vanliga badkläder. Vad man har satsat på hos UV-kläder är att fokusera på tygets densitet. Jämför man då snabbt densiteten på vanliga badkläder och plagg brukar det ligga på 10-15 i UV-faktor. När du köper plagg inom kategorin UV-kläder så kan du räkna med en faktor på över 50. Detta innebär så klart ett mycket större skydd från solens allt mer farliga strålar.

Fördelar med UV-kläder?

De skyddar inte bara mot solens strålar, utan har även ett effektivt skydd mot maneter som anses farligare än vanliga maneter, specifikt de maneter som vanligtvis håller till i Europa och som sakta hart börjat ta sig mot sydligare delarna av Europa. De flesta UV-kläder har långa ärmar och ben vilket naturligt ger ett skydd mot maneternas trådar. I och med att barn brukar reagera mer kraftfullt mot maneter så fyller det en extra viktig funktion när just barn bär UV-kläder.

Varför inte bara använda solkräm?

Som vi alla vet idag så innehåller solkräm mängder med olika kemikalier som är långt ifrån skonsamma mot huden. Har du då kläder som täcker större delen av barnets kropp behöver du bara använda en begränsad mängd solkräm. Hos certifierade butik kan du få mer hjälp om just solkräm och hur fördelaktigt det är jämfört med vanlig solkräm..

Att tänka på när man köper UV-kläder

När du är ute och letar UV-badkläder till ditt barn, se till att kläder först och främst sitter bra och bekvämt nog för att ha på sig en längre tid. Tänk på att kläderna töjer sig en aning i vattnet när det är blött. När barnet väl har badat och använt sina badkläder så är det så klart blöta och det är därför viktigt att ta av badkläderna så att huden kan torka. Häng gärna upp kläderna efter ett bad och låt dem torka. Både barnet och UV-kläderna har då tid att torka innan det är dags att hoppa i igen.

Hur skyddar man enklast huvudet?

Huvud samt nacke och axlar är oftast de områden på kroppen som är mest utsatt när man befinner sig i solen. Därför är det viktigt att fokusera på huvudet och hur du skyddar dig. Vi rekommenderar att använda solhatt eller liknande. Se till att hatten täcker huvudet och nacken samt öronen (tunn hud). Det finns många solhattar med olika material som skyddar väldigt bra.

 

Detta var några tips vad gäller UV-kläder, främst till barn. Genom att proaktivt skydda dig själv och dina barn mot solen så minskar du risken för att drabbas av hudcancer och undviker alla dåliga kemikalier från solkräm.