Martial arts, när spänningen stiger som mest

För de som är intresserade av kampsport men inte riktigt vet var de vill lägga sitt fokus finns det, tro det eller ej, en möjlighet att lägga ihop alla de olika kampsporterna i en och samma sport. En blandning av alla de olika komponenterna som gör en kampsport intressant och fantastiskt spännande att utöva. Den här kampsporten går under namnet Mixed Martial Arts.

 

Vad är Mixed Martial Arts?

 

Mixed Martial Arts (eller MMA som det även kallas) kan beskrivas som en blandning av ett flertal olika kampsporter där mycket är tillåtet. Man får nämligen både sparka, slå, armbåga, kasta och knäa sin motståndare. När det kommer till att just armbåga finns det dock olika regler beroende på vilket land man bor i. Man får alltså dra nytta av en stor mängd olika kampsporter när man utövar MMA.

 

Matcherna i sin helhet varar vanligtvis omkring tre gånger fem minuter, trots att en titelmatch kan vara så långt som fem gånger fem minuter. Man får även en kort paus för att vila mellan varje omgång. I länder utanför Sverige är reglerna inte alltid desamma, såsom vi tidigare nämnde när det kommer till användningen av armbågande. Vid tal om rondernas tid är det även här skillnader. I flera asiatiska länder kan omgången fortsätta i så långt som tio minuter, men omgången därpå är då inte lika lång.

 

8236445542_8cf77af0cf_b

Regler och förbud inom MMA

Trots att MMA tillåter så många olika vis att utöva kampsporten finns det självfallet fortfarande regler för bibehålla säkerheten. I mixed Martial Arts får man exempelvis inte slå sitt huvud mot motståndarens, men man får inte heller ta tag i den andres hår, bita dem eller sticka in fingret i motståndarens öga.

 

Utöver detta är det otillåtet att sparka någon mellan benen och att attackera strupen, njurarna, ryggraden eller huvudets baksida. Om man kastar ut den andre ur ringen eller själv tar sig ut ur ringen är detta även mot reglerna. Likaså grepp om repen och stängslet.

Om man följer reglerna finns det ett par sätt som matchen kan avslutas på. Dessa är:

 

  • Knock Out, när motståndaren svimmar av.
  • Teknisk Knockout, när domaren avbryter på grund av att en skada är skedd eller om de tävlande inte lyssnar på domaren.
  • Submission, när motståndaren själv tvingas att ge upp av den tävlande.
  • Ringläkare, när en svår skada är skedd och ringläkaren avslutar matchen.
  • Hörnan, när coachen märker att den tävlande inte klarar sig längre.

 

Utrustning vid MMA

Med tanke på den fullkontakt som är tillåten i utövandet av MMA är det av yttersta vikt att man bär rätt utrustning för att skydda sig själv. Fightshorts är i princip ett måste, men kan även bytas ut mot tights som når ner till låren. I vissa mer ovanliga fall kan man bära längre tights eller speedos. Männen utöver kampsporten med bar överkropp, medan kvinnorna har en sportsöverdel.

 

På ett stort antal webshopper och fysiska affärer går det även att finna utrustning över detta. Kanske man är intresserad av boxningshandskar, benskydd, boxarlindor, vriststöd eller tandskydd för att undvika skador. Det finns många valmöjligheter för att kunna känna sig säker och trygg under utövandet av MMA.