Gummimattor – vid hundratals användningsområden,

Precis som gummi skyddar vår mänsklighet vid hundratals användningsområden, så skyddar det även vårt underlag vi går på av och till. Även fast du kanske inte tänkt på det, så hittar du gummimattor för alla möjliga olika syften. På mässor och andra tillställningar där många besökare går mycket tillämpas ergonomiska gummimattor som är vänlig för knän och fötter. Ytor där människor tenderar att stå länge får gärna ha ett underlag som avlastar kroppen eller hur? Du som jobbar inom industri känner nog alldeles säkert igen dig. Förutom ergonomiska underlag så erbjuder även gummi perfekt yta för ramper, där exempelvis hästar transporteras upp i sina vagnar. Med en slitstark gummiyta dämpas ljud, stötar och halkrisk. Därtill finns även vibrationsmattor och gummimattor som används för halksäkring.

Material och profil i mattan
En gummimatta är så mycket mer än vad det bara låter som. Varje variant har sitt syfte och valet är antagligen rätt självklart när du vet vad du är ute efter. Du kan välja bland en mängd olika mönster och profiler i mattan som:

  • Fiskbensmönster
  • Pastillmatta
  • Diamantmönster
  • Bredräfflad
  • Durkmatta
  • Ringmatta

När du väl vet om du skall använda gummimattan till varubilar, hyllor, lådor eller golv så blir valet ganska självklart. Om du inte hittar rätt i djungeln av olika alternativ så kan du även vända dig till din återförsäljare. Pris, kvalitet och kvantitet ska alla hänga samman och passa dig.

Varför gummi?

Det självklara valet av gummi i dessa produkter är väldigt självklart.
Tack vare att gummit uppfanns på 1800-talet kan mänskligheten idag få nytta av detta när det gäller allt från kondomer till bildäck. Orsaken till att materialet är så populärt, är att det beroende på bearbetning har en otroligt slitstark, men samtidigt flexibel textur. Till skillnad från många andra material så påverkas inte gummi utav stark kyla eller värme vilket gör det till självklara val inom industrier med krävande miljöer. Gummi är lätt att transportera och är billigt att arbeta med. Ett perfekt val för mattor som skall ge ett extra skydd mellan fot och golv.

Var används gummimattor?

Du hittar dessa typer av mattor främst inom industrin, offentliga interiörer eller kontorsmiljöer. Det handlar oftast om att förse besökare med halkskydd eller ljuddämpning.

Skräddarsydda lösningar

Tack vare att gummimattor är lätta att bearbeta kan du lätt få en skräddarsydd lösning. Du kan till och med själv anpassa gummimattor efter den storlek du behöver. Beroende på typen av gummi så matchas ditt syfte som handsken i handen.

Att tänka på

Tänk på att en gummimatta kan ha en stark lukt av gummi de första dagarna när du får den. Detta beror på kemikalier som gummimattan är producerad med. Normalt försvinner lukten efter bara några dagar. Mattan måste få utrymme att andas, varpå lukten går ur den. Om du vill skynda på denna process så kan du lämna mattan utomhus. Kommer din leverans direkt från en fabrik inrullad i plast så kommer lukten antagligen vara starkare än om den har fått ligga öppen på ett lager innan.