Att jämföra snabblån

Det finns otroligt många långivare på marknaden idag som erbjuder små lån som kan användas till oförutsedda utgifter eller för att dryga ut kassan till nästa lön. Ett snabblån är en typ av kredit där låntagaren snabbt kan låna en mindre summa pengar. Vanligast är att man kan låna mellan 500 kronor och upp till 10 000 kronor. På en jämförelsesida kan man välja de parametrar som passar en själv och se svart på vitt vad som skiljer de olika låntagarna åt. Det är mycket lättare att bilda sig en uppfattning om vad som passar en själv på detta sättet än att hoppa från långivarnas respektive sidor för att se vad som skiljer dem åt. Ett exempel på en sida som jämför lån är 117banker.com. På den här sidan får man ett stort antal olika låneerbjudanden uppradade framför sig. De har fått omdömen från noll till fem stjärnor beroende på hur populära de är, vilket är ett bra sätt för kunden att se vilka de bästa låneerbjudandena är. På 117banker kan man även finna en flik där det står Top10. På den listan kan man se de 10 mest populära lånen. Självklart uppdateras den här listan ofta så att man ska få så aktuell information som det bara går.

Vad ska man titta på innan man tar ett lån?

Så vad är då det viktigaste att titta på när man jämför olika snabblån. För det första vill du så klart fundera på exakt hur mycket du behöver låna. Låna aldrig mer än du behöver ”bara om utifall att” eftersom det alltid kostar att låna pengar och ju mer du lånar, desto mer behöver du så klart betala tillbaka. Lånesumman är alltså nummer 1.

Nummer 2 är löptiden. Löptiden är alltså kredittiden och syftar på tidsperioden från den dag då man tecknade lånet fram till den dagen då lånet ska vara helt återbetalt. Snabblån omfattar ofta små belopp som långivaren vill tillbaka snabbt. Dessa är också ofta utan säkerhet så ju längre långivaren har sina pengar utlånade, ju större risk för honom eller henne. Snabblån med ett litet lån har ofta en löptid på 30 dagar, men det finns så klart snabblån där man kan låna mer och då har man även en längre löptid. Ju längre löptid man väljer, ju dyrare blir det att betala tillbaka lånet eftersom räntan läggs på hela tiden.

Som nummer 3 vill du titta på vilka lån du kan få beroende på din ålder. Om du är 18 år så finns det ingen anledning till att ens försöka att få ett lån där man måste vara minst 23 år. Du kommer garanterat att få avslag och det tar bara onödig tid.

Den effektiva räntan kommer in som nummer 4. Med effektiv ränta avser man kostnaden, alltså ränta och avgifter, för en kredit som är uttryckt som en årlig räntesats på kreditbeloppet. Räntesatsen visas som om räntan betalas en gång per år och genom omräkning till effektiv ränta så vill man lättare kunna jämföra räntor som annars uttrycks på olika sätt. Kritiken som har riktats mot jämför snabblån har just med den väldigt höga effektiva räntan att göra. Problemet är att den effektiva räntan beräknas på ett helt år, medan ett snabblån oftast bara har en löptid på 1-3 månader. Det kommer därför att se ut som om den effektiva räntan ligger på flera hundra procent.

Det är dyrare att ta ett snabblån än ett vanligt banklån och se till att du kommer att kunna betala tillbaka och att du kommer att kunna betala tillbaka i tid. Annars kan det bli väldigt dyrt oavsett vilket snabblån du tar.